Førkrigstid:
Tradisjonelle levemåter og krisetid -
Porsangerfjorden
Fiske i Porsanger i mellomkrigstida
"Et intervju med Jonatan Kåven fra Sandvik nær Billefjord gir et visst bilde av økonomien til en sjøsamisk familie i Porsanger i tiden etter første verdenskrig. Folk i Sandvik-området levde med kombinasjonsnæring, bestående i hovedsak av fiske og husdyrhold. Fisket var hovednæring til familien Kåven. I tillegg hadde de noen få sauer og ei ku. Arbeidsløsheten var stor, slik at det var lite lønnsarbeid å få. Fiskeprisene var også generelt lave, slik at det rådde noe fattigdom i det lokale samfunnet. Det var svært mange tvangsauksjoner i denne perioden, og skattekrav og gjeld til handelsmennene ble drevet inn med utpantinger.
Jonatan begynte å ro fiske straks han var konfirmert i 1920, men allerede som barn i alderen 8–10 år måtte han ta del i arbeidet og fiske, skaffe brensel og ruske fôr.
(Utdrag fra artikkel av Hartvig Birkely 2011).
Båten de rodde fiske med var utstyrt med seil og årer. De fisket med line fra februar/mars og fremover gjennom sommeren og høsten. Fiskerne dro da vårvinteren til Magerøya på loddetorskefiske og fisket fra Kjelvik, Helnes og Kamøyvær. Mens de var på kysten leide de rorbuer i værene. Matfisk som skulle bringes hjem ble saltet på kysten. Ellers i året fisket man i fjorden. Det var vanlig å oppbevare fisk over vinteren i snøskavla. Ellers ble torsk, hyse, flyndre og kveite saltet i tønner. Om høsten kokte de tran som måtte rekke over vinteren. Trana ble oppbevart i kagger. Opptil 40 liter måtte man ha for vinteren. Kvinner og menn hadde ulike arbeidsoppgaver, men en del kvinner rodde også fiske."