Tanker etter ti dager i dunværet vest i havet

rfugl_med_unger

I ti dager har jeg vært langt ute i havet, i det gamle fiskeværet. Jeg ble vervet som fuglevokter og har passet på ærfuglene sammen med en annen vokter. Vi bodde på et nedlagt fiskebruk og ordnet mat, brensel og vannbæring selv. På dagene hadde vi vandringer der vi besøkte ærfuglene. Vi småsnakket med dem for at de skulle venne seg til lydene av oss som kom, samtidig viste vi predatorene (svartbak o.a.) at vi var der og vernet ea.  Det har vært 39 fugler på reir og mesteparten i e-hus, to har forlatt reiret med unger. Det var et fantastisk fugleliv med mange arter der ute, i tillegg en spesiell flora som vokste i den guanorike jorden.

Ea i skjulJeg har fått tid til å tenke på det samspillet som også vi er en del av i naturen. Ea velger å lite på oss et par måneder for beskyttelse, og vi får dun tilbake. En relasjon som oppleves litt uvanlig fordi det er en fugl. Dette er en helt spesialisert lokal kunnskap som faktisk går ned til kunnskap om atferden til den enkelte fugl. Det er nemlig forskjeller; noen er sky og vil forlate reiret om vi kommer for brått på, andre vil ha tak over hodet av gammelt tre, andre vil ha steinhus, noen har mange tanter (barnevakter) som venter ved huset til de går av reiret, noen produserer mere dun enn andre. Det kjennes helt riktig at vi har navn på dem, som Inger Lise, Wenche og Sleppfrid. Hvis vi åpner oss for miljøet rundt oss, er det jo utallige slike relasjoner vi kan ense i en type miljø der vi lever nært og i gjensidighet med andre arter i naturen.

I den senere tid har det kommet opp et begrep som økosorg; sorg over tapt økologi og natur. Jeg kan bare tenke meg den sorgen jeg ville kjent om f.eks. vindkraft, hyttebygging eller oppdrettsanlegg skulle forstyrre og maltraktere dette naturområdet som er hjem for til dels sjeldne arter. Vi er på besøk der og arbeider i en gjensidighet og med de premissene naturen gir oss. Om vi må slutte med dunværet, fjernes husene og ea går tilbake til sin tidligere plass i økosystemet. Vi har lånt tillit en stund. Vårt besøk er hele tiden styrt av hva fuglene tåler av inngrep, ikke hva vi måtte anse som innbringende kun for oss. 

Landet ga bær - men ikke hvert år
Trist
 

Kommentarer 1

Besøkende - Ole Tolstad den lørdag 01. august 2020 22:51
Dunværene lever!

Takk for din artikkel. Vi er mye i Vega-området fra Muddværet via Hysvær og videre til Herøy - og kjenner oss igjen.
Vi håper bare at alle gode krefter bidrar til videreføring av både dunværene, kulturen og kunnskapen. Takk til alle dere som bidrar og lever for dette i kampen mot alle trusler mot verdensarven: oppdrett, kommers, predatorer og kunnskapsløshet.

Takk for din artikkel. Vi er mye i Vega-området fra Muddværet via Hysvær og videre til Herøy - og kjenner oss igjen. Vi håper bare at alle gode krefter bidrar til videreføring av både dunværene, kulturen og kunnskapen. Takk til alle dere som bidrar og lever for dette i kampen mot alle trusler mot verdensarven: oppdrett, kommers, predatorer og kunnskapsløshet.
Allerede registrert? Logg inn her
Besøkende
søndag 28. november 2021

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://meron.no/

Hovedtema

Kyst- og fjord
Kyst- og fjord
50 innlegg
Ferskvannsfiske
Ferskvannsfiske
2 innlegg
Stedsnavn
Stedsnavn
3 innlegg
Lokal mat
Lokal mat
10 innlegg
Yrker og arbeid
Yrker og arbeid
3 innlegg
Diverse
Diverse
6 innlegg

Alle innlegg

Nyeste kommentarer

Besøkende - Jon Egil Nilsen «Gopakk, gopakk». Om rypelyder og språk
04. januar 2021
Ja Geir, det kunne det så absolutt være. Det skjedde på Salkor, oppfor Seljenes.
Besøkende - Geir «Gopakk, gopakk». Om rypelyder og språk
25. desember 2020
Kunne det vært pappa
Besøkende - Steinar Nilsen Hvordan kan epidemier forklares ifølge samisk tradisjon?
10. september 2020
Takk for opplysningen. Det kan være vel verdt å samle forskjellige historier!

For registrerte brukere

Brukernavn og passord fås hos Mearrasiida (poasta@mearrasiida.no)