Meronbloggen

Blogg for deling av korte innlegg fra eller om sjøsamiske områder og andre kyst- og fjordstrøk, eller av interesse for slike områder. (Ca. 500-800 ord pluss/minus). Hvis man ønsker å bidra: Ta gjerrne kontakt pr. e-post: poasta@mearrasiida.no. Alle innlegg må ha bilde.

Gamle sjøsamiske bilder forteller – om Nessebysamers utmarksbruk

Fra-Jakobselvvidden-paa-Varangerhalven

To gamle bilder tatt av fotografen Hanna Resvoll Holmsen i 1909, viser en «hemmelig» sjøsamisk historie. Kanskje var ferskvannfiske en viktig ressurs for Nessebysamene i 1909, som i 2018?

I dag, 17.01.2018, begynner høyesterettssaken mellom Nesseby bygdelag og Finnmarkseiendommen (FeFo). Utmarksdomstolen ga bygdefolket medhold, men hvordan vil Høyesterett vurdere muntlig tradisjonskunnskap, skriftlige kilder og også historiske bilder?

Bilde 1: "Fra Jakobselvvidden paa Varangerhalvøen. Finner kjører fisk fra Ordovand til Næsseby 21 aug 1909." (Klikk på bildet for å se det i større format).

Bildetekst 1   

Sjølap ved sit telt ved Ordovand
Bilde 2
: "Sjølap ved sit telt ved Ordovand, Varangerhalvøen, hvor han fisker sjøørret og røyr. 24 aug. 1909."Bildetekst 2
 

 

 

 

 


Om fotografen Hanna Resvoll-Holmsen (1873-1943)

Botaniker, fotograf og er blitt kalt "Norges første kvinnelige naturvernaktivist". Hun er kjent for sine to forskningsturer til Svalbard i 1907 og 1908, og har bl.a. utgitt planteverket Svalbards Flora i 1927. Hun var mangeårig dosent i plantegeografi ved Universitetet i Oslo.

Som fotograf var hun en pioner i å ta bilder ute i naturen, bilder av mennesker og aktivitet. Bildene fra hennes fotoekspedisjon i Nesseby, Berlevåg, Båtsfjord og Lebesby høsten 1909 fortjener å bli vist fram - både som pionerarbeid innen fotofaget, men også som unik dokumentasjon av sjøsamisk historie.

Hanna R Holmsen 1909 Adamsfoss

Bilde 3: Hanna Ressvoll Holmsen ved Adamsfossen i Laksefjord, 1909.


 

 

 

 

 

Alle bilder: Nasjonalbiblioteket

 

Mitt liv som sjøsamisk ungdom
Fiskerihavn i Smørfjord - på sakskartet eller ikke...