Meronbloggen

Blogg for deling av lokal/tradisjonell kunnskap og annen kunnskap om kyst, fjorder og andre landskap; fiske og annen naturbruk samt stedsnavn og andre emner i tilknytning til landskap (både sjø og land). Meronbloggen er også åpen for synspunkt om nevnte emner og historier som fortelles folk imellom, presentasjon av folk (brukere av naturressurser og andre) og innlegg om tilhørighet til landskap, steder og samisk kultur. Ta kontakt med Mearrasiida (tidligere Sjøsamisk kompetansesenter) dersom du ønsker å bidra (poasta@mearrasapmi.no).
Skriftstørrelse: +

Gamle sjøsamiske bilder forteller – om Nessebysamers utmarksbruk

Fra-Jakobselvvidden-paa-Varangerhalven

To gamle bilder tatt av fotografen Hanna Resvoll Holmsen i 1909, viser en «hemmelig» sjøsamisk historie. Kanskje var ferskvannfiske en viktig ressurs for Nessebysamene i 1909, som i 2018?

I dag, 17.01.2018, begynner høyesterettssaken mellom Nesseby bygdelag og Finnmarkseiendommen (FeFo). Utmarksdomstolen ga bygdefolket medhold, men hvordan vil Høyesterett vurdere muntlig tradisjonskunnskap, skriftlige kilder og også historiske bilder?

Bilde 1: "Fra Jakobselvvidden paa Varangerhalvøen. Finner kjører fisk fra Ordovand til Næsseby 21 aug 1909." (Klikk på bildet for å se det i større format).

Bildetekst 1   

Sjølap ved sit telt ved Ordovand
Bilde 2
: "Sjølap ved sit telt ved Ordovand, Varangerhalvøen, hvor han fisker sjøørret og røyr. 24 aug. 1909."Bildetekst 2
 

 

 

 

 


Om fotografen Hanna Resvoll-Holmsen (1873-1943)

Botaniker, fotograf og er blitt kalt "Norges første kvinnelige naturvernaktivist". Hun er kjent for sine to forskningsturer til Svalbard i 1907 og 1908, og har bl.a. utgitt planteverket Svalbards Flora i 1927. Hun var mangeårig dosent i plantegeografi ved Universitetet i Oslo.

Som fotograf var hun en pioner i å ta bilder ute i naturen, bilder av mennesker og aktivitet. Bildene fra hennes fotoekspedisjon i Nesseby, Berlevåg, Båtsfjor og Lebesby høsten 1909 fortjener å bli vist fram - både som pionerarbeid innen fotofaget, men også som unik dokumentasjon av sjøsamisk historie.

Hanna R Holmsen 1909 Adamsfoss

Bilde 3: Hanna Ressvoll Holmsen ved Adamsfossen i Laksefjord, 1909.


 

 

 

 

 

Alle bilder: Nasjonalbiblioteket

 

Mitt liv som sjøsamisk ungdom
Fiskerihavn i Smørfjord - på sakskartet eller ikke...
 

Kommentarer

Ingen kommentarer
Besøkende
onsdag 18. september 2019

Alle innlegg

Søk i Meronbloggen

Vi har 215 gjester og ingen medlemmer på besøk.