Meron kunnskapsbase

Tradisjonell kunnskap, stedsnavn, landskap og kulturminner og ordbank  

Meron er en kunnskapsbase med tradisjonell kunnskap, stedsnavn, landskap og kulturminner og samiske ord og uttrykk i tilknytning til sjø og fiske (en ordbank) som hovedemner. Den er utviklet ved Mearrasiida (tidligere Sjøsamisk kompetansesenter). Man finner fram i kunnskapsbasen via lenkene nedenfor, eller via menyen øverst på denne sida. 

  • 1

Klappmyssen yngler i St. Lawrensebukta, nordvest for New Foundland, Davisstredet, nordvest for for Jan Mayen og mer tilfeldig i Kvitsjøen. Før i tiden ynglet klappmyssen på norskekysten. De vandrer til sommeroppholdssteder først og fremst ved Grønnlandskysten og kun i småe mengder til Svalbardkysten. Enkeltvis oppsøker de norskekysten frem til Oslofjorden.

 

Hannens, fáhttenjunni, lengde og vekt er henholdsvis 2,5 m og 400 kg og hunnens 2,3 m og 320 kg. Fargen for begge kjønn er grå med, store svarte flekker og prikker. Hodet er svart. Den nyfødte ungen er sølvgrå  med mørkere ryggparti. Hannen har spesiell kjennetegn i det den kan blåse opp hudfold på snuten/pannen og at neseskilleveggen kan presses ut gjennom nesebor og blåses opp til en rød ballong. Akkurat dette spesielle kjennetegnet hos hannen har gitt navnet fáhttenjunni (blærenese).

 

Flokkvise klappmyss hunner yngler spredt på isflak fra midten av mars til begynnelsen av april og dier ungene sine fra 10 til 14 døgn. Klappmyssen holder til på isen og sjelden gang også på land. Føden er dypvannsfisk, som for eksempel rødknurr og kveite, dessuten tiarmet blekksprut (Semb-Johansson 1985:125).

fhttenjunni

Foto: Christian Lydersen