Sjøsamebloggen

Blogg for deling av kunnskap, meninger og fortellinger fra eller om sjøsamiske områder, eller av interesse i sjøsamiske og andre kyst- og fjordområder. Ta kontakt med Mearrasiida dersom du ønsker å bidra (poasta@mearrasapmi.no).
Skriftstørrelse: +

Er noen mer same enn andre?

Siivvarnjrga_juni-2018

Jeg var så heldig at jeg lærte samisk hjemme. Det var likevel vanskelig for meg å si samiske ord og setninger til andre enn samisklæreren. Ordene stoppet i halsen og kom ikke ut av munnen.

Da jeg var 14 år ble jeg tvunget til å prate samisk til andre. En kveld da min far var på tur ut døra, fikk han besøk av en gammel samisktalende nabo. Min far ba naboen gå inn og vente til han kom tilbake, og ba meg koke kaffe til naboen imens. Da ble jeg redd fordi jeg ikke ville prate norsk til ham, men jeg kunne heller ikke prate samisk. Mens jeg kokte kaffe vurderte jeg hvilket språk jeg skulle bruke. Etterhvert bestemte jeg meg for at det fikk bli samisk. Jeg satte en kopp kaffe på bordet og mumlet noe på samisk. Naboen skravlet tilbake på samisk. Da løsnet språkproppen min.

Etter opplevelsen med naboen åpnet en ny verden seg. Nå kunne jeg prate samisk med alle. Jeg syklet på besøk til gamle samer og pratet samisk for å lære. Det hendte at de ristet på hodet eller humret når jeg pratet feil. Men de mente aldri noe vondt med det. Jeg kunne sykle til bygdehuset, samfunnshuset, kirka og butikken hvis jeg visste at det var folk der som pratet samisk.

De fleste var bare glad for at jeg pratet samisk til dem. De lærte meg ord og setninger som jeg ikke kjente til. De var også tålmodige mens jeg prøvde å si et ord eller en setning korrekt. Og de var forståelsesfulle hvis jeg sa et ord eller en setning feil.

Enkelte syntes ikke noe om at jeg pratet samisk til dem, og svarte meg på norsk. Det lot jeg ikke gå inn på meg, og jeg lærte tross alt noe av det.

Nå er jeg 24 år og prater samisk klarere enn den gang. Jeg bruker likevel norske ord når jeg ikke finner samiske. Noen ganger orker jeg ikke engang å lete etter et samisk ord. Det får tåles at jeg bruker ett og annet norsk ord.

Det hender ofte at jeg må spørre eldre samer hva et ord de sa betydde. Det overrasker meg noen ganger hvor mange vanlige ord jeg ikke kan. Det kan være komplisert å konstruere enkelte setninger. Da hender det ofte at ikke jeg selv engang forstår hva jeg prøver å si.

Nå tror unge samer fra Billefjordområdet at jeg er mer same enn dem fordi jeg prater samisk. Et språk gjør verken meg eller andre mer eller mindre av noe som helst. En same er en same, om samen prater samisk eller norsk eller et av de andre 6500 språkene som finnes i verden.

Noen unge samer fra Billefjordområdet anklager meg for å være privilegert fordi jeg prater samisk. Da jeg en gang fikk en jobb som blant annet krevde at jeg behersket samisk, var det en ung same som påsto at det også var den eneste grunnen til at jeg fikk jobben. Det overrasket meg at vedkommende hadde så lite begrep om virkeligheten, at det å beherske samisk språk skulle være den eneste påkrevde kvalifikasjonen for en arbeidsstilling.

En annen ung same fra Billefjordområdet påsto at jeg var heldig som var same døgnet rundt, i motsetning til vedkommende som bare var same nå og da. Det er dumt at unge samer føler at de ikke er samisk nok, og jeg skulle ønske de sluttet å tenke på den måten. Men det er det kun de selv som kan gjøre noe med, og verken jeg eller noen andre kan tvinge dem.

Ingen er mer same fordi de prater samisk. Og ingen er mindre same fordi de prater norsk.


Foto: Sjøsamisk kompetansesenter (klikk på bildet for full størrelse)

Rekedøden
Et gammelt leserbrev fra Porsanger
 

Kommentarer

Ingen kommentarer
Besøkende
mandag 20. januar 2020

Alle innlegg

Søk i Meronbloggen

Vi har 385 gjester og ingen medlemmer på besøk.