Meronbloggen

Blogg for deling av korte innlegg fra eller om sjøsamiske områder og andre kyst- og fjordstrøk, eller av interesse for slike områder. (Ca. 500-800 ord pluss/minus). Hvis man ønsker å bidra: Ta gjerrne kontakt pr. e-post: poasta@mearrasiida.no. Alle innlegg må ha bilde.

Utedoen på Fjellstad

Utedo-i-Olderfjord

I 1947 skulle min fetter gå på skole i Smørfjord og bo hos oss på Fjellstad vinteren 47/48. Han kom fra Kjøllefjord og var 7–8 år eldre enn meg.

Min far holdt på og snekkere en toseters utedo. Det ene hullet var litt mindre enn det andre, antagelig beregnet på meg. Når doen var ferdig noen dager etter at fetter Eilif var ankommet så inviterte Eilif meg på do. Han satte seg på det største hullet, med buksa på, mens jeg begynte å plundre med knapper og seler. “Nei, nei ikke ta av deg buksa, bare sett deg på det lille hullet.” Sjøl hadde han alt satt seg på det største hullet.

Så begynte han å kakke hælene forsiktig mot dobenken, som om han lette etter noen toner. Jeg satt og så opp på han, og lurte litt på hva dette skulle bety. Han fortsatte å banke hælene mot dobenken, først i ujevn takt med et dobbelt slag innimellom, så gikk det over i mer jevn dunk-dunk-dunk lyd og innimellom et kraftig utpust med munnen, og sier «dette var lyden av Andor sin 20 Wichmann når han starter den opp om morran når han skal ut å feske».

Og så endret han takt og flyttet hælene så det ble en litt annen tone, samtidig med at han endrer på hastigheten på hælan og sier, «dette er Nils sin 5-9 Saab når han skal legge til kaia i Kjøllefjord». Og slik fortsatte han å etterligne lyden av de forskjellige båtmotorene. Om det var en Marna, eller Union, så fikk han det til å låte forskjellig. Jeg satt der med store øyne og åpen munn og så beundrende opp på han. Alt det han kunne om båtmotorer! Jeg hadde bare hørt motoren på Olaf Jensen sin båt «Tupsi», og viste ikke engang forskjell på sjark eller skøyte, og slettes ikke hva for en motor det sto i den.

Så en fin sommerdag i 2013 er Tora og jeg i Bodø. Vi har parkert bilen på en parkeringsplass, og havner tilfeldigvis inn på torget. Der hører jeg de samme lydene som jeg i mine barndoms år hørte på utedoen på Fjellstad. Her stod det båtmotorer på traller og tilhengere på rekke og rad i alle størrelser og merker. Det var som om jeg var plassert på utedoen på Fjellstad igjen og med Eilif ved siden av, dunkende med hælene mot dobenken. Det var just de samme lydene. Den eneste forskjellen var at her luktet det eksos av alle de motorene som dunket og blåste og tøffet, mens det på utedoen på Fjellstad luktet noe annet. Men just de samme lydene.

----
Fjellstad ligger overfor Dypbukt i Olderfjord, oppunder Luomečohkat (multebærtoppene). 
På bildet: En utedo i Olderfjord. Foto: Birte Sandvik, Norsk folkemuseum. Fra Digitalt museum
(Klikk på bildet for å se det i full størrelse). 
Hør på lyder av gamle båtmotorer - fra Flakstad på Senja

Tale på samefolkets dag
Ta nødropene fra kysten på alvor