Meronbloggen

Blogg for deling av korte innlegg fra eller om sjøsamiske områder og andre kyst- og fjordstrøk, eller av interesse for slike områder. (Ca. 500-800 ord pluss/minus). Hvis man ønsker å bidra: Ta gjerrne kontakt pr. e-post: poasta@mearrasiida.no. Alle innlegg må ha bilde.

Juksafiske på fjorden

Fiskekroker

Tidlig på 1950.tallet var det to fedre med hver sin sønn som drev juksafiske i område Kolvik-Reinøya (Vassa).  Guttan var sjølholdere og det var 3-4 års aldersforskjell på dem. Hver dag når de kommer inn til Kolvik for å levere, så har den eldste karen noen kilo mer.  Dette var ergerlig syntes den yngste, og han lurte på hvordan han kunne klare å få mere fisk enn den eldre kompisen.

Så en dag ser han en reservepilk. Dette var før nylontiden. Man brukte haresnarestreng som fortom mellom jernstein og pilken, og man måtte ikke få kank på strengen for da røk den. Gutten øynet her at han hadde muligheten; han kunne huke på en pilk til på juksa. Dette foreslår han til faren, som blankt avslår.

Dagen etter er sønnen på’n igjen, men avslag igjen. Men nå er sønnen mer pågående, og argumenterer hårdt med faren.  Hvoretter faren gir seg. Sønnen fester nå to pilker på juksa si og slipper redskapen ut med store forventninger. Resultatet lar ikke vente på seg, det napper i, og han haler opp, 2 sei. Han slipper ut igjen, fast fisk, han haler opp, 2 sei.  Slik holder han på en stund og tenkte dette var et godt knep, nå skulle han nok danke ut kompisen i den andre båten.

Men, nei, nå sier faren strengt fra aktertofta; «Nå, nu har du prøvd, så nu kan du ta av den ene kroken igjen».

Egentlig en god forvaltning av fjorden.


Foto: Museene for kystkultur og gjenreisning i Finnmark IKS


Store norske leksikon om jukse.
(I Finnmarksdialekt sier man vanligvis juksa). 


Tang og tare som mat?
Vi bygger hus!